Dlaczego warto mielić? Wybieramy młynek do kawy

Świeżo mielona smakuje najlepiej – tak twierdzą nie tylko wytrawni amatorzy kawy. Nie ulega wątpliwości, że ma ona dużo bogatszy aromat niż ta, przygotowana wprost z torebki. Młynek do kawy w jej parzeniu odgrywa bardzo istotną rolę.

 

Do wyboru mamy młynki ręczne i elektryczne. Są tacy, którzy twierdzą, że tylko ręczne mielenie kawy nadaje jej pełny aromat i smak. Przy takim mieleniu temperatura ziaren nie podnosi się. W tym przypadku najbardziej musimy zwrócić uwagę na możliwość regulacji grubości mielenia, bo źle zmielone ziarno może nawet zapchać ekspres.

Ręczne młynki do kawy
Ręczne młynki do kawy

Dodatkowym atutem ręcznych młynków do kawy jest ich atrakcyjny wygląd – mogą one być nie tylko kuchennym narzędziem, ale też atrakcyjnym elementem wystroju kuchni. Do wyboru mamy tu młynki stojące i wiszące na ścianie, wykonane z drewna, porcelany, czy metalu. Z kolei młynki elektryczne są o wiele bardziej praktyczne, jeśli chodzi o czas przygotowania czarnego napoju – w kilka sekund przygotowują miał niezbędny do zaparzenia napoju.
Kolejnym kryterium wyboru jest sposób mielenia kawy. Tu dzielimy młynki na nożowe i żarnowe. Zaletą tych pierwszych jest przede wszystkim cena. Wad jest nieco więcej. Po pierwsze kawa jest szatkowana na kawałeczki, co nie pozwala na zachowanie jej bukietu, jak ma to miejsce przy rozgniataniu. Po drugie w tego rodzaju młynka kawa rozgrzewa się podczas mielenia. Przez to uwalniają się z niej olejki eteryczne, które powinny wydobyć się dopiero w procesie parzenia. Wreszcie, nie mamy tu możliwości regulacji grubości mielenia. Zdecydowanie bardziej precyzyjne i częściej polecane przez specjalistów są więc młynki żarnowe.