Jak być dobrym szefem cz.III

Dzisiaj będzie już trzecia seria cyklu o idealnym szefie. Mam nadzieję, że póki co, podobają się wam rady, którymi się tu z wami dzielę :]? Niektóre są wyjątkowo oczywiste ale czasem nawet to co oczywiste wymaga trochę uwagi i tłumaczenia. Ostatnio skończyłem na punkcie piątym więc dzisiaj zaczynamy od punktu szóstego.

6. Dobry szef zawsze musi być „fair”! Jest to jedna z głównych i podstawowych zasad. Znakiem rozpoznawczym kiepskiego szefa jest to, że jest on nieuczciwy. Taki szef ma swoich ulubieńców, których faworyzuje, ma dziwne priorytety i potrafi skutecznie utrudnić życie. Dobry szef musi być totalnym przeciwieństwem tego złego czyli będzie to szef, który traktuje wszystkich równo według tej samej „miary” i ustalonych zasad. Ważne jest także aby pamiętał, że wszystkie wyznaczone zadania muszą mieć sens i jasno określone zasady!

7. Zdarzają się wyjątki i trzeba na to pozwolić! Tak, uczciwość i równe traktowanie jest ważne ale należy pamiętać, że nie wszystko jest zawsze takie same. Z pracownikami jest podobnie jak z dzieciakami i należy te różnice akceptować. Może się zdarzyć, że nasz pracownik „X” będzie potrzebował kilku nadgodzin, ponieważ akurat ma kiepską sytuację finansową. Dobry szef to rozumie i stara się pomóc!

8. Dobra i ciężka praca się opłaca czyli pamiętajmy o nagradzaniu! Nagrody za dobrze wykonaną pracę są najlepszą formą oceny pracownika. Zdecydowanie najlepszą formą takiej nagrody jest forma finansowa ale inne mogą być równie efektywne. Jak już zakłada wcześniejszy – czwarty punkt, zawsze pamiętamy o „dziękuję”. To obowiązkowa dodatkowa forma ;].

Na dzisiaj to tyle. Zapraszam na następny post z cyklu!

Źródło ikony wpisu: economictimes.indiatimes.com