Szkolenie HACCP

Tak – jak już zauważyliście, jesteśmy w okresie szkoleń. W tym tygodniu odbyło się szkolenie HACCP. Generalnie straszne nudy, aczkolwiek można było czasem coś ciekawego usłyszeć. Po krótce HACCP to system kontroli, który ma zapewnić bezpieczeństwo żywności. Przez chwilę zastanawiałem się nawet co tam robię gdyż profil firmy jest zupełnie inny a tu proszę takie szkolenie. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to zresztą stary system z tego co usłyszałem, opracowany w latach 60 w USA także nie wiem jak on się sprawdza w praktyce po 40 latach. Dodatkowo Amerykanie mają tendencję do zapisania wszystkiego co można zapisać pozostawiając małe pole manewru dla ludzi. To zwykle działa jak dany system jest idealny, ale przecież wiadomo, że systemów idealnych nie ma 🙂 szkolenie-haccp-poco-sprawyfirmowe-pl W Polsce system HACCP początkowo miał dotyczyć tylko kontroli produkcji wody mineralnej oraz żywności specjalnego przeznaczenia. Później został rozszerzony o restauracje i kolejne produkty żywieniowe. Szkolenia HACCP dotyczą teraz wszystkich gastronomii, bez nich nie można nic takiego prowadzić ani otworzyć. Szkolenia szkoleniami, ale pozostaje jeszcze stworzenie zespołu kontrolnego, który ma się znać na tym co robi.

System HACCP opiera się na 7 zasadach

  •  Zasada 1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
  • Zasada 2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
  • Zasada 3 – Identyfikacja limitów krytycznych
  • Zasada 4 – Ustalenie systemu monitorowania CCP
  • Zasada 5 – Określenie działań korygujących
  • Zasada 6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu
  • Zasada 7 – Ustalenie procedur zapisów